O knjizi

[psi] je knjiga koju ćete teško usporediti s bilo čime što ste dosad pročitali jer je zapravo nisam pisao ja, nego je ona pisala mene. Sve se dogodilo prema diktatu razuma o kojem dosad nismo znali gotovo ništa. Da biste mogli tome vjerovati, u knjizi je razotkriveno sedam neobičnih dokaza. Oni su još prije predstavljanja knjige uznemirili intelektualne krugove jer [psi] daje odgovore koje znanost već dugo traži.

Unatoč rečenome, [psi] je čitak roman. Na taj je način istina dostupna svakome. A da biste je mogli prepoznati i vi, morate najprije naučiti razumjeti sebe. Zato se dobro pogledajte u ogledalo u kakvo se još niste gledali – [psi] je ogledalo vaše psihe. Možda u njemu otkrijete svoj pravi svijet, nešto najdivnije što ste ikad vidjeli.

napisani

o sadržaju

Eros je moderan mladić koji zbog razočaranja u ljubavi pobjegne od kuće. Nekim slučajem koji nije slučajan nađe se u neobičnom svijetu svih misli. Tamo sretne psa, metaforu Života, a on mu razotkrije prvu od sedam tajni. Eros na taj način spozna istinu. Ta spoznaja ukloni njegovu bol, ali zato Eros Životu duguje uslugu – čovječanstvu mora vratiti ljubav.
U nastavku se nađe u dvanaest sasvim različitih svjetova koji predstavljaju psihu dvanaestero ljudi i dvanaest ljudskih karaktera. A svaki svijet prikazuje i određenu društvenu skupinu. Naizgled jednostavna priča skriva u sebi kompleksan ustroj koji čitatelju omogućuje zanimljiv uvid u svijet vlastitih misli, vrijednosti i predodžbi o sebi i o drugima te razotkriva koliko različito je moguće vidjeti, shvaćati i razumjeti istinu.
Iako će vam se činiti da vi čitate, uskoro ćete otkriti da je zapravo knjiga pročitala vas.

o ustroju

Na osnovnoj, to jest nižoj razini svijesti [psi] je jednostavna knjiga s nekoliko mudrosti, među kojima su mnoge već poznate. Njezina okvirna priča je priča o Erosu koji putuje fantazijskim svjetovima ljudske psihe. Na toj razini čitatelj ne shvaća drugo nego roman koji mu se – ovisno o njegovoj skladnosti s njegovim svijetom – više ili manje sviđa. Tako će knjigu shvatiti osobito oni koji se ne pridržavaju uputa za njezino čitanje.

Druga je razina te knjige (još uvijek Racijevo shvaćanje) visoka znanost koja je upletena u taj inače jednostavan okvir. Da bi se čitatelj mogao dokopati toga, mora biti sposoban za znanstveni pristup razmišljanju, mora razabrati teze i argumentacije, a treba imati i ponešto predznanja o stvarima o kojima je riječ. Čitatelji koji mogu postići tu razinu razumijevanja, iz knjige obično izdvoje samo jednu od spoznaja, a i u najboljem slučaju samo ponešto od predstavljenog. Osnovno i možda najbitnije znanje koje knjiga donosi novo je razumijevanje ljudske psihe – teorija REI. Već samo to znanje omogućuje toliko novog razumijevanja te posljedično i rješenje da je tek pitanje vremena kad će knjiga [psi] naglavačke preokrenuti cjelokupnu psihološku znanost. To se znanje može s pomoću te knjige sastaviti u cjelinu, a pritom je puno lakše onima koji imaju pristup i autorovim raspravama i tumačenjima.
Na toj je razini u knjizi u nekoliko slučaja riječ i samo o odgovorima na pitanja iz različitih područja znanosti. Ali ti su odgovori vidljivi samo onima koji imaju jako puno predznanja i koji se možda već veći dio života bave traženjem rješenja kojeg od problema koje obrađuje knjiga [psi]. Takav je primjer i rješenje tajne Bachove Passacaglije koja važi za najveću i najistraživaniju tajnu klasične glazbe te je detaljnije predstavljena među sedmim dokazima.

Treća razina razumijevanja te knjige skriva se između redaka i u metaforama – to je nesvjesna razina, percipirana samo posredno doživljavanjem ove knjige. Mnogi su uvjereni da se može već zbog gore navedenoga ovu knjigu svrstati među svjetska čudesa. No ipak je među njih uistinu svrstava tek sposobnost primanja dojmova te treće razine knjige, a koja je našim mogućnostima razmišljanja nedostižna. Na toj razini knjiga čita Vas, a ne Vi nju. Kako je to moguće? Svi smo svjesni samo svoga svjesnoga (Racijeva) razmišljanja, međutim u ovoj knjizi možemo doprijeti – svojim dvama nesvjesnim razumima – i do takvih spoznaja o sebi kojih inače nismo svjesni. To je moguće postići mehanizmima i metaforama koje shvaćaju i razumiju samo Instinkt i Emocio. Naime, knjiga sasvim ovladava i tim dvama nesvjesnim razumima, njihovom sposobnošću razumijevanja i njihovim djelovanjem. I na taj se način dogodi da ih, no samo ako privuče njihovu pozornost već na početku čitanja, upetlja u zanimljivu igru u kojoj sudjeluju sva tri načina razmišljanja koji sastavljaju naš um. U svakome svijetu – svaki predstavlja jedan od ljudskih karaktera – ističe se drugačije djelovanje kombinacije tih triju razuma, a to znači da knjiga barem u jednoj od priča precizno pogodi čitateljev način razmišljanja. A drugim pričama čitatelj otkriva da njegov način razmišljanja nije nepogrešiv pa on na taj način uči prihvaćati i druge načine razmišljanja. Time knjiga čitatelja vodi prema prihvaćanju i zato može znatno utjecati na njegov život nakon čitanja.

Najviša je razina ove knjige zapanjujuća, no još nije došlo vrijeme da bismo mogli progovoriti o njoj. Skriva se u sedmom dokazu – konačnom dokazu postojanja nadljudske inteligencije koja je s pomoću slučajnosti stvorila ovu knjigu.

To je kratak sažetak zašto [psi] nije usporediv ni s jednom drugom knjigom koju ste mogli čitati dosad.

o nastajanju

Priča o nastanku ove knjige još je neobičnija od njezinog sadržaja. Piscu se prikazala u jednom jedinom snu, u noći s 24. na 25. prosinca. Na kraju svog sna u rukama je držao knjigu, upravo takvu kakva je sad ispred vas. Dobro je pogledao njezinu naslovnu i zadnju stranu, a zatim ju je otvorio da bi pročitao tko ju je napisao, no pisac u njoj nije bio razotkriven.
kome je knjiga namijenjena
[psi] se otvara svima koji žele razumjeti pozadinu svog života, a zanimljivo je što je svatko razumije malo drugačije. Budite uvjereni da ovu knjigu nećete jednostavno odložiti na hrpu, među druge. Jer [psi] je gola istina.
Baš je nevjerojatno kako je brzo i duboko knjiga obuzela sasvim različite tipove čitatelja. Saznajte što o njoj misle oni koji su je već pročitali