Psihološki

Psihološki dokaz

Prvo otkriće Života – REI – dotiče se razumijevanja ljudske psihe. Opisano je u uvodnome dijelu knjige i predstavlja crvenu nit priče.

Psihologija kakvu smo dosad poznavali bila je neopredjeljiva i u njoj je nerijetko bilo više iznimaka nego pravila. To je i uzrok tome da na svijetu ima tek malo problema koje rješavamo tako neuspješno kao one koji nastaju u našim mislima.

REI razotkriva temelje djelovanja našega uma. Iako je pritom riječ o jednostavnome modelu zamršenih procesa, u takvom je obliku uporabljiv za struku, a s druge strane, razumljiv je svakome. Kao mozaik je u kojem smo dosad primjećivali samo kamenčiće, stoga nije slučajno što se podudara s mnogim zaključcima kojih se čovječanstvo u prošlosti već domoglo. Ali samo onaj tko poznaje tu sliku može vidjeti puteve koje ih nudi. I samo onaj tko poznaje put na koji kreće sigurno će stići do cilja.

Život se Erosu prikaže kao metafora, u obliku psa koji s njim progovori. Pas mu predstavi temelje djelovanja našega uma i na tom modelu objasni kako djeluje ljubav. Eros shvati riječi Života i iznenađen ustanovi da je prošla bol koju je osjetio zbog svoje slijepe zaljubljenosti. Sličan učinak doživi i čitatelj koji uđe u Erosov svijet – onaj tko je nesretan zbog svoje predodžbe o zaljubljenosti i ljubavi može s pomoću knjige sasvim izliječiti svoju bol.

[psi] među vrijednostima ljubav postavlja sasvim na vrh. Njegovo je poslanstvo čovječanstvu vratiti izgubljenu ljubav, a za takav je cilj nužno razumijevanje tog prvog otkrića Života.

REI među ostalim objašnjava i izvor te značenje društvenih vrijednosti – kako se one kroz naš razvoj mijenjaju i zašto dolazi do kriza koje vode u propast društva. Povijest nas uči da se svaki put kad dođe do prevlasti jednoga od razuma društvo nađe na rubu propasti, i iako se to kroz povijest cijelo vrijeme ponavlja, nikad ne vjerujemo da će se ponovno dogoditi. Sve vrijednosti koje se danas potpuno podrazumijevaju mogu se za nekoliko mjeseci potpuno promijeniti i sve na čemu smo gradili svoj život može u trenutku ostati bez značenja. Naše društvo stoji na rubu ponora čije blizine ni dubine nismo svjesni. Taj ponor znači kraj reda kakav smo poznavali dosad. Ali Život nam uvijek postavlja mostove, i iako nitko ne zna što nas čeka na drugoj strani. To je jedini put koji od nas ne traži velike žrtve, nego tek male korake.

Dakle, prvi je dokaz Života dosad nepoznata, no vrlo uporabljiva teorija koju se može i dokazati.