Sedam dokaza

Zapisano je da ovu knjigu nije stvorio ljudski razum, no obrazovan čovjek to će teško prihvatiti. A još je neshvatljivije to što se u knjizi skriva sedam otkrića koja su sva zajedno izniman dokaz da [psi] ne može biti plod ljudskoga uma.

Sedam neslućenih odgovora na sedam najvećih još neobjašnjenih područja potvrda je da [psi] uistinu nije djelo ljudskoga razuma, nego je plan Života. Nijedno od tih pitanja nije nitko dosad uspio odgonetnuti, zato je toliko neobičnije da se odgovora domogao pisac koji nema posebno znanje iz tih područja. Je li to tek slučajnost?

Prvo otkriće dotiče se psihologije i detaljnije je predstavljeno pod naslovom REI. Tek će vrijeme pokazati o koliko temeljnoj spoznaji djelovanja ljudske psihe je riječ. Novo razumijevanje omogućuje drugačiji pogled na međuljudske odnose, a novi psihoterapeutski pristup na toj podlozi čak i liječenje tegoba koje su dosad slovile za neizlječive.

Drugo je otkriće glazbeno. Riječ je o jednoj od najvećih tajni klasične glazbe, o velikom remek-djelu Johanna Sebastiana Bacha, Passacagliji u C-molu čiji se rukopis smatra izgubljenim. Za razumijevanje tog otkrića čitatelj treba barem osnovno glazbeno obrazovanje.

Treće otkriće dopire do područja koje se posljednjih stoljeća nije puno promijenilo – sve temeljne zakonitosti matematike poznate su već od antike. Stoga je zapanjujuće da netko može u današnje vrijeme u toj znanosti dodati nešto tako osnovno, dosad još nepoznato.

Četvrto otkriće tiče se geologije. Prvo pitanje toga područja – starost Zemlje – ostaje još i dalje neodgovoreno. Naime, taj bi odgovor bio previše otvoren za raspravu o njegovoj ispravnosti. Život je zato odgonetnuo drugu najveću geološku zagonetku – razotkriva nam tajnu pomicanja kontinenata. Naime, dosad još nitko nije primjereno objasnio zašto se kontinenti pomiču točno tako kako se pomiču.

Peto je otkriće povezano s razvojem čovjeka, s antropologijom. Možda će taj odgovor razveseliti najviše čitatelja, budući da razotkriva uzrok i izvor najraširenije ljudske bolesti – pretilosti.

Šesto je otkriće povijesno, povezano s pričom o trima mudracima, te je istovremeno posredno dokaz prvoga otkrića jer svjedoči da su za tri razuma znale već drevne civilizacije.

A sedmi je dokaz namijenjen svima koji će posumnjati u istinu te knjige. Taj je dokaz nenadmašiv jer po svojoj moći premašuje sve ostale. Ali zapisan je drugačije – za razliku od preostalih šest nije očit, zato će ga čitatelj moći shvatiti samo nekim slučajem koji neće biti slučajan. Ta će tajna ostati neotkrivena sve dok je neće uspjeti odgonetnuti prvi kojemu će Život namijeniti tu spoznaju. Toga čitatelja čeka još posebna nagrada.